Programma 29 september


CONGRESDAG 2: DONDERDAG 29 SEPTEMBER 2016
PRAKTISCHE HANDVATTEN VOOR OMGAAN MET CHRONISCHE PIJN

Doelgroep: verpleegkundigen en verzorgenden, revalidatiebehandelaars, complementaire behandelaars, welzijnsmedewerkers, mantelzorgers, beleidsmedewerkers gemeente, para medisch personeel, arbeid gerelateerde organisaties, patiënten


Geaccrediteerd door:
VSR (verpleegkundig specialisten register) 6 punten, KNGF (fysiotherapeuten) 5 punten, Kwaliteitsregister V&V (verpleegkundigen) 5 punten, NVA (acupuncturisten), ADAP (deskundigheidsbevorderende activiteiten paramedici, o.a. oefentherapeuten mensendieck) 5 punten, VRA (Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen) 5 punten
Bij voldoende aanmeldingen (minimaal 4 deelnemers) zal deze ook aangevraagd worden voor:
ABAN (huisartsen en medisch specialisten),  VVM (mindfulness), NIP/NVO (psychologen), Registerplein (maatschappelijk werkers), NVAM (anesthesie medewerkers)

De beroepsvereniging VMBN (Mindfulness based trainers) heeft te kennen gegeven dit congres als zeer waardevol te zien. Leden van VMBN die hebben deelgenomen aan het congres kunnen na afloop een certificaat aanvragen en deze vervolgens zelf uploaden bij het VMBN.


Dagvoorzitter: John van der Meij docent fysiotherapie / pijnwetenschappen

10.00 uurOpening congres en introductie door Pim Giel 

Vanwege een wijziging in het programma is de lezing ‘Compassie, een ander antwoord op chronische pijn’ van John van der Meij komen te vervallen. De lezing van Dr. Ben van Cranenburgh begint 15 minuten eerder.

10.00 uurOpening congres en introductie door Pim Giel 

10.10 uur: Introductie en ondertekening Health Deal ‘Chronische Pijn Netwerk’ door Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (onder voorbehoud), Hans Niendieker, initiatiefnemer Chronische Pijn Netwerk en directeur HINQ en Pim Giel, initiatiefnemer Pijn Samen en directeur Stichting Happy Motion. Inclusief patiëntenafvaardiging.
Deze ‘Health Deal’ is een nieuwe vorm van samenwerking tussen publieke en private partijen, waardoor innovatieve én kostenbesparende zorginnovaties tot stand komen en breed toepasbaar kunnen worden.

10.30 uurPijn in het brein – Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper
Bekend van het toegankelijke boek Pijn Waarom? Ons lichaam beschikt over een pijnsysteem. Een soort alarmsysteem dat belangrijke knooppunten heeft in ruggenmerg en hersenen. Dit alarmsysteem kan ontregeld raken en bijvoorbeeld overgevoelig worden: het gevolg is chronische pijn. Er zijn talrijke (ook niet-medische) factoren die een invloed hebben op de eigenschappen van dit pijnsysteem. Deze factoren kunnen ingezet worden om de patiënt zelf de regie over zijn pijn te laten behouden.

10.55 uur: PAUZE

11.20 uurInleiding film

11.35 uur: Première van de film OM GEK VAN TE WORDENen dankwoord

12.50 uur: LUNCHPAUZE en belmarkt5

13.45 uurNagesprek filmmaker en hoofdrolspelers

14.00 uur: PPEP: Een oppepper voor alle chronisch pijn patiënten en hun partners – Dr. Noëlle Kamminga, psycholoog LUMC
Het Patiënt en Partner Educatie Programma voor alle chronisch zieken is een zelfmanagement interventie programma dat handvatten biedt om de psychische en psychosociale problematiek te managen en zodoende de kwaliteit van leven te verbeteren. U krijgt een inkijk in dit ‘evidence based’ programma zowel inhoudelijk als door middel van praktijkvoorbeelden – “Hoe ik van een onzichtbaar chronisch pijnpatiënt ben veranderd naar een mens met pijn”

14.20 uur: PARALLELLE SESSIE ronde 1:

Sessie A
Chronische pijn, maar niet chronisch eenzaam!Anna Raymann, schrijver, fysiotherapeute en ervaringsdeskundige

Chronische pijn heeft naast een fysieke en een psychische nog een derde factor, de sociale, en daar wordt nog te weinig aandacht aan besteed. Het sociale netwerk wordt vaak flink uitgedund terwijl dit nu juist zo belangrijk is voor steun en hulp. Hoe hou je je sociale netwerk goed?

Sessie B
Je eigen auto-immuunsysteem beïnvloedenWim Hof, The Iceman

Iedereen kent de acties van Wim in het ijs, alias The Iceman. Maar Wim doet meer, want hij ondervindt hoe hij zijn eigen auto immuunsysteem beïnvloedt. Wat niet veel mensen weten is dat hij ook probeert, en waar het Radboud MC onderzoek naar doet, pijnklachten te verminderen door zijn oefeningen. Hij deelt graag zijn bevindingen met u in deze workshop.

Sessie C
Chronische pijn door de ogen van de acupuncturist: net even anders –
Johanna Biemans, acupuncturist

Met de intrede van het biopsychosociale model bij het verklaren van chronische pijn, zijn de visies van dit reguliere model en die van de acupuncturist naar elkaar gegroeid. Toch bekijkt een acupuncturist een chronische pijnpatiënt net even anders.

Sessie D
Pijn werkt op je zenuwenFrits Winter, arts/schrijver

Pijn geeft stress, maar de gedachte: ‘de pijn gaat vanzelf wel weer over’ maakt het draaglijk. Als de pijn niet overgaat, wat dan? Chronische pijn heeft invloed op je gedrag, je denken en je gevoel. Je wordt hoogsensitief, prikkelbaar, onrustig, geagiteerd, angstig, somber. Deze veranderingen versterken de pijn. Pijnmanagement zorgt dat dit proces stopt en omkeerbaar wordt: de Pijn de Baas, minder pijn – meer kwaliteit van leven.

Sessie E
Integratie van complementaire zorg bij chronische pijn –
Martine Busch, Van Praag Instituut

Chronische pijnpatiënten maken veel gebruik van complementaire behandelopties, zoals acupunctuur, voedingssupplementen en yoga of meditatie. Lang niet altijd vertellen zij dit aan hun behandelaar, het gebruik is niet altijd veilig en er ontbreekt vaak nog voldoende evidence. Hoe kun je patiënten hierin dan toch verantwoord begeleiden? Wat is er nodig om complementaire zorg in het behandelaanbod te integreren? Aan de hand van inspirerende voorbeelden uit de VS bespreken we behoeften en voorwaarden rond integratie van complementaire zorg in Nederland.

15.15 uur: PARALLELLE SESSIE ronde 2:

Sessie F
From Pain 2 Power, gelukkig leven met chronische klachten / De pijn voorbij Inge Dekker, trainer, coach Pain2Power en ervaringsdeskundige en Monique Koopmans, Stichting Batafurai

From Pain 2 Power, gelukkig leven met chronische klachten
Hoe kun je zó met pijn en beperkingen omgaan dat het jouw kracht wordt? Geen heilig gedoe, wel een vlot en eerlijk verhaal over frustratie, doorzetten, sterk zijn, en ‘gewoon’ willen zijn. Je krijgt praktische tools om mét je beperkingen volop van het leven te genieten.

De pijn voorbij
Toen de dag kwam dat de pijn groter werd dan de angst voor verandering, besloot ik de regie over te nemen. Sinds een aantal jaren geeft Monique Koopmans met haar Stichting Batafurai workshops aan mensen met chronische pijn.

Sessie G
Hoe worden pijn en lijden verlicht door mindfulness? Barbara Doeleman-van Veldhoven, Docent Mindfulness voor Medisch Specialisten, huisartsen en Netwerk Chronische Pijn

Leven met chronische pijn brengt veel uitdagingen met zich mee; zowel voor de mensen die de pijn dragen als voor de mensen om hen heen. Dat blijkt ook uit de hoge prevalentie van depressie- en angstklachten binnen deze groepen. Tijdens de workshop wordt gereflecteerd op de waarde van het oefenen van vaardigheden van Mindfulness voor het beter leren omgaan met pijn. Wat kan Mindfulness betekenen voor de zorgverlener, de mensen met de chronische pijn én de mensen om hen heen? Inzichten en evidentie.

Sessie H
De UitdagingYvonne Museler, pijnconsulant DC klinieken

Wanneer je iets wil veranderen, ligt dat altijd bij jezelf. De Uitdaging gaat over wat kan ik, wat wil ik en wat ga ik doen. Teneinde regie en autonomie over lijf en leven terug te krijgen, voor zowel patiënten als partners/mantelzorgers. Patiënt Wiebe Otten uit de film is proefkonijn tijdens de sessie.

Sessie I
Breathworks Mindfulness: Leven in Balans met chronische pijnDr. Peggy van den Hoogen, mindfulnesstrainer

In de lichaamsgerichte workshop maak je kennis met Breathworks mindfulness, een aandachttraining speciaal voor mensen met chronische pijn. Je ontdekt de kracht van de adem en vriendelijke aandacht op het verzachten van pijn. De training is ontwikkeld door Vidyamala Burch, internationaal erkend pijn- en mindfulness-expert, en heeft wereldwijd duizenden mensen geholpen een gelukkig en waardevol leven te leiden.  Voor haar boek ‘Mindfulness for Health’ ontving Vidyamala in 2014 een prestigieuze prijs van de Britisch Medical Association.

Sessie J
Dankjewel pijnNiek van den Adel, keynote speaker, trainer en schrijver

Wat doet pijn, als je een druk en bewogen leven leidt? Kost pijn alleen iets, of brengt het ook iets? Dit en meer in een bevlogen verhaal met een traan en een lach van een levensgenieter. In 2015 publiceerde Niek zijn boek ‘Crash’ waardoor hij een veelgevraagd gast werd in de media (RTL Late Night, BNN, de wandeling KRO, De Telegraaf, Noord-Hollandse dagbladen, Zorg en ziekenhuiskrant, Gastvrije zorg en nog veel meer).

Sessie K
Deze sessie is komen te vervallen

16.00 uur: PAUZE

16.20 uurMijn dwarslaesie is mijn cadeautje geworden – Marc de Hond, cabaretier
“Afgelopen jaar vierde Marc de Hond het dertienjarig jubileum van zijn dwarslaesie. Dat deed hij met zijn eerste solo theaterprogramma “Scherven Brengen Geluk” waarin hij uitlegt hoe hij na het krijgen van zijn handicap, weer gelukkig wist te worden. Dat deed hij onder andere door vooral naar de voordelen van zijn dwarslaesie te kijken. Een interessante cocktail van zelfspot en optimisme.”

16.45 uur: Plenaire conclusies

17.00 uur: Afsluitende borrel en bezoek belmarkt5

Kosten: 170,- incl. BTW

Tot 3 weken voor het event kunt u zonder kosten annuleren en krijgt u het gefactureerd bedrag retour. Hierna kan er geen terugbetaling meer plaatsvinden.

Voor Event informatie: els@els4organising.nl Els Molengraaf
Voor Film en zakelijke informatie: info@happymotion.org Bastiaan Piloo

In het kader van de Week van de Pijn vindt er tijdens de twee congresdagen een Belevings- en informatiemarkt plaats in EYE Amsterdam. Op deze markt kunt u ervaren wat een spijkermat kan doen om pijn te verlichten of kunt u DE vraag stellen die u altijd al wilde stellen aan een prominente spreker tijdens een speed-date. Heeft u wel eens van Moxa en Cupping gehoord? Dit en andere behandelmethodes kunt u op deze markt beleven?   

Tevens zal er een boekentafel zijn waar u boeken over Chronische pijn tegen een speciaal tarief kunt kopen. Of wellicht wilt u uw boek laten signeren door de schrijver. Dat kan ook.

Natuurlijk kunt u ook op deze markt ook bijpraten met vakgenoten onder het genot van een hapje en een drankje.

belevinginformatiemarkt